Klädtips porträttfoto

Klädsel vid fotografering

Nedan finner ni några av mina bästa tips inför familjefotografering, barnfotografering eller vuxenporträtt. Jag vill även tillägga att det finns verkligen inga rätt och fel och vi är alla olika.

Bekväma kläder

Det som jag tycker är det viktigaste gällande klädval är att det ska kännas rätt. Kanske detta lät förvirrande men med det menar jag att ta kläder som du känner dig bekväm och trygg i. Om du klär dig i något som du känner att det inte riktigt är du så kommer detta bara vara en distraktion och troligen kommer det påverka dig under fotograferingen. Så viktigast av allt är verkligen att det ska kännas rätt.


Skippa loggor

Försök att undvika kläder som har väldigt mycket loggor. Om det inte är så att det är en reklamfotografering du vill göra.

Tänk på helheten

Om ni är flera som ska fotograferas tillsammans så försök att tänka på helheten. Försök att hitta någon röd tråd i hur ni klär er. Allt behöver inte matcha men det kan vara tänkvärt med någon form av tema.

Färger

Huvudmålet kring en fotosession handlar ju oftast om att fånga människan i bilden och det är det man vill visa med en sådan bild. Personligen gillar jag jordnära färger och att man kanske leker lite med olika mönster i materialet.
Tänk på miljön där fotograferingen kommer äga rum också. Ska du fotograferas i en studio med vit bakgrund så är inte en vit tröja det bästa alternativet och samma kan tänkas på om fotograferingen är utomhus.

"Less is more"

Om det är lite kallare ute kan det vara bra att ha med sig en tjock jacka så man inte fryser. Men om man kan stå ut med att frysa under kortare perioder utan jackan och kanske då ha en stickad tröja eller liknande under så brukar resultatet bli så mycket bättre då man visar mer av sina kroppsformer. Detta gäller egentligen året runt men speciellt under vinterhalvåret då man oftast klär sig i tjockare kläder.

Ombyten

Ta det säkra före det osäkra och ta hellre med några extra plagg. Om det är en fotografering med barn är detta extra viktigt då vi alla vet hur lätt det kan hända att de råkar smutsa ner sina kläder. Men att ha med några extra ombyten är bra för alla då man lätt kan ändra en "look".


Slutord

Hoppas att ni fick något ut av denna lilla miniartikel och kontakta mig gärna om det finns frågetecken kring detta eller andra ämnen.

 

Bästa vännerna matchar med en grå tröjor vid denna fotografering

Bästa vännerna matchar med en grå tröjor vid denna fotografering

Barnmodell i en vit stickad tröja som känns naturlig i denna miljö enligt mig.